Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!!
.
Στην Μεσημβρία κατά την εκτέλεση εργασιών συντηρήσεως στον ναό ρυθμού βασιλικής (XIII- XIV αι.) της Αγίας Παρασκευής ανακαλύφθηκε επιγραφή σε δωρική διάλεκτο, αφιερωμένη στον θεό Ποσειδώνα.
Η μαρμάρινη στήλη - μπλοκ με την επιγραφή είναι κτισμένη στην ανατολική πλευρά του ναού και μαρτυρεί, ότι η εκκλησία κτίστηκε επάνω από τα ερείπια του αρχαίου ναού. Τα έργα συντήρησης αποτελούν μέρος του μεγάλου προγράμματος «Πίστη στην Μεσημβρία».

Αυτά μας αναφέρει στο ιστοχώρο «zonaburgas.bg» η Αρχαιολόγος Ευτέρπη Στόϊτσεβα από το τμήμα «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Δήμου της Μεσημβρίας. Η επιγραφή είναι σε τέσσερις σειρές και είναι αφιερωμένη στον πανίσχυρο θεό Ποσειδώνα Ασφάλειο. (μετάφραση του επίθετου στα βουλγαρικά)
«Η επιγραφή είναι χαραγμένη στα αρχαία Ελληνικά, σε δωρική διάλεκτο και σχετίζεται με την ίδρυση της δωρικής αποικίας Μεσάμβριας. Η είδηση αυτή αποτελεί μεγάλη ανακάλυψη για την πόλη Nessebar/Μεσημβρία και είναι απόδειξη για την ύπαρξη ναού του Ποσειδώνα κατά την αρχαιότητα.
Μέχρι τώρα υπήρχαν στοιχεία και ανακαλύψεις για δύο ναούς του Απόλλωνα, δύο ναούς του Δία, του Ασκληπίου, του Διόνυσου, της Ήρας, και τώρα προσθέτουμε τον ναό του Ποσειδώνα. Η μεγάλη αυτή συμβολή πλουταίνει την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο ανατολικό τμήμα της εκκλησίας «Αγ. Παρασκευά "στα αριστερά της αψίδας, σε ύψος περίπου 5 m, βρέθηκε εντοιχισμένη μπλοκ μαρμάρου με επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, που πίσω. Η επιγραφή είναι δωρική διάλεκτο σε 4 σειρές. Είναι αφιερωμένο στο θεό Ποσειδώνα ως «Asfaleos", δηλαδή παρέχοντας προστασία, την ασφάλεια - υπερασπιστής της πόλεως. Ο τόπος όπου βρίσκεται, υπήρχε αρχαίος ναός.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Evtelpa Stoicheva "εμφάνιση" του θεού Ποσειδώνα στο Mesambriyskiya Pantheon είναι ένα σημαντικό εύρημα που αναδιατάξετε χρονολογική αρχαίους ναούς στην κλασική και ελληνιστική πόλις Μεσημβρία. Ανάμεσά τους ο Ναός του Ποσειδώνα στο - παλαιά ή πρώτα. Μπλοκ μάρμαρο με τη λεζάντα ταιριάζει στο εσωτερικό του ναού ως στοιχείο τελετουργικό συνδέει την αρχαιότητα με το Μεσαίωνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: